search
Zurich, CH

IBM Nanotech Centre

IBM Nanotech Centre

Image: Schöck Bauteile GmbH

IBM Nanotech Centre

Image: Schöck Bauteile GmbH

IBM Nanotech Centre

Image: Schöck Bauteile GmbH

IBM Nanotech Centre

Image: Schöck Bauteile GmbH

The IBM Nanotechnology Research Centre in Zurich was planned and built using Schöck Combar®.

The clean room is the heart of the building, measuring nearly 900 square metres and equipped with more than 50 instruments. Since even the tiniest vibrations and oscillations must be avoided when performing experiments, the test rooms accommodate concrete slabs mounted on special vibration dampers. Schöck Combar® bars were used as reinforcement as they do not conduct electricity nor generate a magnetic field and thus permit the experiments to be performed without external influences.

Client

IBM Research GmbH

Total contractor

Karl Steiner AG, Zurich

Construction volume

6,000 square metres on four floors

Start of construction

March 2009

Building contractor

SAW Spannbetonwerk AG