Piękno bez kompromisów – inwestycja Portova w sercu Gdyni

Nadmorski klimat w połączeniu z nowoczesnym designem i urokami życia w sercu miasta? Portova to inwestycja, która będzie powiewem świeżości i elegancji w gdyńskim Śródmieściu. Charakterystyczna forma przestrzenna dobrze wpisuje się w charakter miejskiej zabudowy, dzięki czemu łączy zalety mieszkania w centrum życia z urokami Zatoki Gdańskiej. Obok wyeksponowania walorów współczesnej architektury, dla dewelopera – firmy Invest Komfort - równie ważne było zapewnienie spokoju przyszłym mieszkańcom.

Od czasu budowy jednego z najbardziej charakterystycznych budynków Gdyni – Sea Towers, miasto uchodzi za prekursora nowoczesnej architektury nad polskim morzem. Po jedenastu latach ten sam, trójmiejski deweloper – firma Invest Komfort - realizuje inwestycję Portova. Zakończenie I etapu inwestycji przewidziane jest na pierwszy kwartał 2020 roku, II etap ma być natomiast gotowy rok później.

Budynek z charakterystyczną 17-piętrową dominantą, która osiągnie wysokość 50 metrów będzie widoczny nawet z dalekiej perspektywy ulicy Świętojańskiej. Portova będzie się wyróżniać zatem nie tylko nowoczesną architekturą, ale również będzie ułatwiała orientację w strukturze miasta.

W centrum wydarzeń

Portova to 271 mieszkań, z których te na wyższych kondygnacjach będą zapewniać domownikom zapierające dech w piersiach widoki na morze i gdyńskie wybrzeże. Na parterze zlokalizowane będą lokale użytkowe, ale architekci zadbali również o obecność zieleni na osiedlu. Prywatne ogródki i przestronny, wewnętrzny dziedziniec to tylko niektóre z rozwiązań przestrzeni do wypoczynku.

Swobodny dostęp do wszystkich udogodnień miasta to największa zaleta lokalizacji. Portova powstanie u zbiegu ulic Węglowej, Wendy i Portowej, zaledwie 15 minut od plaży. Aktywni miłośnicy życia miejskiego, którzy lubią być w centrum wydarzeń na pewno docenią pobliskie kawiarnie, restauracje, sklepy, szkoły, szpital oraz instytucje kulturalne. Nieopodal znajdują się również Miejskie Hale Targowe, które umożliwią łatwy i szybki dostęp do świeżych i zdrowych produktów od regionalnych producentów.

Gdynia z najlepszej strony

Architekci Portovej rozumieją współczesną potrzebę indywidualizmu. To dlatego budynek został zaprojektowany tak, by każdy z mieszkańców mógł zaaranżować swoje mieszkanie według własnych potrzeb i gustu. Wysokie okna nie tylko pięknie doświetlą mieszkanie, ale wpiszą się w każdy styl wnętrza i  zapewnią spektakularne widoki na panoramę miasta. Portova to wszystkie zalety nowoczesnego budownictwa z nawiązaniem do modernistycznych tradycji Gdyni – prostych i geometrycznych form.  Budynek nie tylko będzie się wyróżniał na mapie miasta, ale będzie współg