Rozwój technologii włókien szklanych

Zaawansowana technologia

W połowie lat 90. firma Schöck Bauteile GmbH rozpoczęła badania i prace nad zbrojeniem z włókna szklanego, poszukując alternatywnego rozwiązania dla prętów zbrojeniowych wykonanych ze stali. Celem było opracowanie materiału o bardzo niskiej przewodności cieplnej i wysokiej nośności, a jednocześnie łatwego w obróbce.

Po dokładnym zbadaniu prętów zbrojeniowych z włókna szklanego dostępnych na rynku amerykańskim i europejskim, Schöck zdecydował się w 2000 roku na opracowanie własnego innowacyjnego rozwiązania.

Pręty z włókna szklanego uzyskuje się dzięki procesowi pultruzji. Polega on na przeciąganiu materiału przez system form nadających wymagany kształt, a następnie termoutwardzaniu. Dzięki specjalnej żywicy, którą nasączone są pręty, można uzyskać wysokie wartości parametrów wytrzymałościowych. Proces pultruzji jest nie tylko kompatybilny z założeniami proekologicznymi firmy Schöck, ale metoda ta pozwala uzyskać również duże