Eindhoven, NL

Onyx-tårnet

13 altaner om dagen

På blot 10 arbejdsdage monterede Stam + De Koning 132 betonaltaner på facaden af Onyx-tårnet i Eindhoven. De frit udragende altaner blev først monteret, efter at facaden var færdigmonteret. Til dette formål gjorde Stam + De Koning brug af Schöck Isokorf® IQlic systemet inklusive varmeisolering.

Onyx er et 84 meter højt boligtårn i Emmaparken i Eindhoven. Bygningen har 22 etager med hver seks lejligheder, en luksuriøs penthouselejlighed på 23. etage og kommercielle lejemål i stueetagen. Facaden på beboelsesetagerne har en udpræget lodret linjeføring med bånd af skiftevis murværk og glas. Entreprenøren Stam + De Koning har bygget beboelsesetagerne af præfabrikerede betonvægge og brede pladedæk. Altanerne, som er placeret i båndene af glas, blev installeret, da opbygningen af facaden var afsluttet.

Betydelige besparelser

For Stam + De Koning var det den ideelle løsning først at montere altanerne efter opbygningen af facaden, fortæller planlægger Michel Stevens. "Under forberedelserne i 2017 planlagde vi en traditionel montage i forbindelse med råbyggeriet. Det ville have betydet, at der skulle stå tunge stilladser opstillet i lang tid til understøttelse af altanerne. Eftermonteringen gav mulighed for at arbejde med mobile arbejdsplatforme. Det gav betydelige besparelser."

Nemt og hurtigt

Muligheden for eftermontering blev foreslået af Granito Betonproducten fra Ittervoort, hvor Stam + De Koning i 2017 havde forespurgt på traditionelle præfabrikerede altaner. Granito havde dengang netop gjort sig de første erfaringer med det nyudviklede system fra Schöck. Eftermontering af altanerne med Isokorf® IQlick systemet, som var udviklet af Schöck, lod til at være en nem og hurtig løsning.

Det kan Michel Stevens nu bekræfte på baggrund af sine egne erfaringer: Det tog Stam + De Koning blot 10 dage at montere de 132 altaner. De skulle bare løftes, og så skulle der strammes fire møtrikker. Balustraderne var allerede monteret, der så kunne arbejdes sikkert på altanerne. Og dækpladerne af 45 mm tyk beton med plastfibre var også monteret på forhånd. Langs facaden var der i kanten af dækket et gitter i rustfrit stål, som kunne fjernes forud for montagen. Ved jorden var aluminiumbeklædningen også allerede monteret omkring betonkanten, ligesom underkonstruktionen til et aluminiumloft. Efter montagen skulle der blot tilsluttes regnvandsafløb og monteres et armatur i loftpladen.

Hul altan

Altanelementet er hult. Der er mere eller mindre tale om en betonkasse med indvendige konsoller, som tildækkes med plader. Idet regnvandet trænger igennem pladerne og bortledes indvendigt, er der ikke behov for et kompliceret design med fittings og render. Altanen har derfor en helt plan overside. Den hule opbygning gør også en stor forskel for altanens egenvægt.

Fastgørelse uden kuldebroer

Monteringssystemet er udviklet af Schöck Nederland BV. Det grundlæggende element er Schöck Isokorf® KS til forankring af beton til stål. Dette anker har indstiksender på den ene side, gevindstænger med møtrikker på den anden side, og midt imellem naturligvis den enestående og kendetegnende varmeisolering Isokorf®. Isokorf® ankerets indstiksender støbes ind i dækket. Kun gevindstængerne rager ud fra dækkanten, så facadekonstruktionen kan færdiggøres, så den er vandtæt. Ved montagen af altanerne føres gevindstængerne igennem huller i altanens forreste betonbjælke, hvorefter møtrikkerne skrues på. Samlingen kan justeres, så altanen kan monteres helt nøjagtigt. Da der ikke gøres brug af strukturel støbemørtel i samlingen, er understøttelse ikke nødvendigt.

Video

Der er lavet en video af eftermonteringen på Onyx-tårnet samt under renoveringen af TD-bygningen i Eindhoven.

 

Bygherre

Foolen en Reijs Vastgoed

Arkitekt

diederendirrix

Entreprenør

Stam + De Koning Bouw

insatta produkter