Gdański Kwartał Uniwersytecki – nadmorski klimat Przymorza

Kwartału Uniwersytecki zlokalizowany jest przy ulicy Szczecińskiej w jednej z najlepiej skomunikowanych dzielnic miasta. Gdańsk Przymorze, bo o tej dzielnicy mowa, to rejon leżący na pograniczu tętniącego życiem centrum miasta, jak i spokojnego śródmieścia. W okolicy Kwartału Uniwersyteckiego znajdują się liczne tereny zielone, Uniwersytet Gdański, a także wiele punktów handlowych oraz obiekty użyteczności publicznej.

Moje własne M3
Osiedle mieści się w granicach Centralnego Pasma Usługowego. Jest położone na styku zróżnicowanych struktur miejskich, co stawiało ogromne wyzwanie przed projektantami oraz wykonawcami. Zadania stworzenia konceptu Kwartału Uniwersyteckiego podjęło się biuro projektowe Forma Architekci, natomiast pieczę Inwestora, jak i Generalnego Wykonawcy pełniła firma INPRO. Współpraca doświadczonych i nastawionych na innowacyjne rozwiązania zespołów sprawiła, że powstało osiedle, które stanowi wyrazisty punkt na mapie gdańskich nieruchomości.

W ramach Kwartału Uniwersyteckiego powstają dwa budynki w niskiej zabudowie, których cechą charakterystyczną jest zróżnicowana liczba kondygnacji. Kolejno trzy-, pięcio- oraz ośmiokondygnacyjne obiekty mieszczą 174 mieszkania oraz lokal usługowy. Przyszli lokatorzy mają możliwość wyboru odpowiedniego dla swoich potrzeb metrażu – od 26m² do 119m².

Kwartał Uniwersytecki spełnia wszelkie wymogi mieszkańców. Budynki wyposażone są w hale garażowe, funkcjonalne piwnice oraz windy. Na terenie osiedla znajduje się również wózkarnia oraz rowerownia. Wygodnym rozwiązaniem jest również wyposażenie parkingu zewnętrznego w miejsca dla rowerów. Dla zapewnienia całkowitego spokoju oraz bezpieczeństwa teren zostanie częściowo ogrodzony, natomiast całe osiedle wyposażone zostanie w system nowoczesnego monitoringu, nad którym pieczę trzymać będzie ochrona. Przy realizacji projektu wykorzystywane są